Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112

RSS

 Kauppiaskadun liikennejärjestelyt
03.04.2014 20:12 | kaukoseppala

Kauppiaskadun väliaikaiset liikennejärjestelyt

Turun Ladun Pyöräilijöiden kannanotto

Paras ratkaisu mielestämme on leveän kaksisuuntaisen pyörätien rakentaminen joelta päin katsottuna Kauppiaskadun oikealle puolelle Kirjastosillalta Yliopistonkadulle saakka. Autojen parkkipaikat joudutaan poistamaan kadun pyörätien puolelta. ( Ve ”Pyörätie” ).  Myös kokemattomampi pyöräilijä uskaltaisi käyttää tällaista selkeää reittiä.

Toiseksi paras vaihtoehto on pyöräkaista kadun molemmilla puolilla  ( Ve ” 2 pyöräkaistaa” ).

Pyöräilyreitin kaksisuuntaisuus on välttämätön, koska kokemus osoittaa, että yksisuuntainen pyöräilyreitti on lähes poikkeuksetta käytännössä kaksisuuntainen ja kapeus aiheuttaa runsaasti vaaratilanteita.

Pyöräilyn lisäämiseksi kaupunkialueella on huolehdittava myös tarpeellisista pyöräparkeista, pyörä on saatava parkkiin asioinnin ajaksi.

Turun Ladun Pyöräilijät

Kauko Seppälä


 - kaukoseppala | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5. Pisteet: 3.000
 Puheenjohtajan blogi
20.12.2013 10:44 | tlpyorailijat
Otan vastaan Turun ladun pyöräilytoiminnan vetovastuun hyvin mielenkiintoisena aikana.
Toimintamme on kuluneen vuoden aikana laajentunut huomattavasti. Mukaan on tullut yhteistoiminta kaupungin eri elinten etenkin Valonian kanssa kiitos Tuomisen Erkin aktiivisuuden.
Olemme myös käynnistäneet koulutustoiminnan; jäsenistöllemme on opetettu liikennesääntöjä, ryhmäajoa, pyörän omatoimista huoltoa. Retkien vetäjille on järjestetty ensiapukoulutus.
 
Uusilla joulukuussa käyttöön otettavilla kotisivuilla on runsaasti linkkejä hyödyllisille sivuille, joista saa lisätietoa pyöräilyharrastuksen tueksi. Kiitos Erkille isosta panostuksesta sivujen uusinnassa. Tavoitteena on jatkossa antaa jäsenillemme ajankohtaista tietoa ja huolehtia siitä, että mahdollisimman moni pääsee tiedoista osalliseksi.
Jäsenhankintakin on saanut uutta puhtia järjestöyhteistyön ja eri tempauksiin osallistumisen tuloksena. Olimme hyvin näkyvästi esillä mm. autottoman päivän tapahtumassa kauppatorilla. Jäsenhankinnan tueksi järjestetään jatkossakin koulutuksia ja pyörähuoltotempauksia, joissa tarkastamme pyörien ilmanpaineet ja teemme pieniä huoltotoimia.
 
Turun polkupyöräilijät ovat ottaneet hyvin näkyvän roolin Turun pyöräilyolojen arvostelijana, meidän osaksemme jääkin parempien vaihtoehtojen esittäminen. Jatkossa voisimme esittää Turun Polkupyöräilijöille yhteistyötä myös pyöräretkien alueella, heiltähän tämä toiminta vielä puuttuu.
 
Harrastepyöräilyssä on Turussa kaksi päätoimijaa, Turun Urheiluliiton harrastepyöräilijät vastaavat yli 25 km/t nopeudella tehtävistä lenkeistä ja retkistä, sen alle jäävät nopeudet ovat Turun Ladun pyöräilijöiden vastuulla. Varsinaiset kilpapyöräilijät ajavatkin sitten tuntuvasti harrastepyöräilijöitä nopeampaa vauhtia.Turun polkupyöräilijät ovat keskittyneet pääasiassa arkipyöräilyyn. 
 
Pyöräilytoimintaamme on tarkoitus saada osallistujia uusista ryhmistä lisäämällä retkitarjontaamme sekä nykyistä tasoa hitaamman että nopeamman vauhdin suuntaan. 
Jatkossa omalle kunnolle sopivan retken valinnan helpottamiseksi ehdotan, että jatkossa ilmoitamme sen vaativuusasteen asteikolla 1-5, jossa 1 tarkoittaa helppoa (sopii kaikille niille pyöräilyn harrastajille, jotka pystyvät ajamaan rauhallisesti 15 km) ja 5 hyvin vaativaa ( niille, jotka pystyvät ajamaan yli 100 km vauhdikkaasti. Tiistaipyöräilyn peruslenkki 15-18 km/t nopeudella edustaa tällä asteikolla keskitasoa 2,5 arvollaan.
Se, että perinteinen tiistailenkki on asteikon keskellä kertoo, että myös hitaammalle vauhdille on tarvetta, monen ikääntyneen mielestä tiistailenkkien vauhti on liian kova. Myös huonokuntoinen pyörä voi olla rajoittava tekijä vauhdikkaammassa etenemisessä.
 
On myös muistettava, että Turun seudulla pyöräilykausi on pidempi kuin toukokuusta syyskuuhun, tavoitteenamme on ajaa jopa ympäri vuoden. Internet-sivuillamme on hyviä linkkejä talvipyöräilyä käsitteleville sivustoille ja järjestämme itsekin aiheeseen liittyvää koulutusta.
 
Retkitoiminnassamme on ongelmana se, että lähialueet on aika tarkkaan koluttu, mutta onneksi retkillä on aina uusia tulokkaita, joille kohteet ovat vieraampia. Toisaalta pyöräretkeilyssä on kaksi puolta, kohde ja pyöräily kohteeseen.
Ideoita uusista kohteista otetaan innolla vastaan, jos tiedätte jonkun kivan pyöräilykohteen, niin kertokaa siitä meille pyöräilytoimikunnan jäsenille tai vaikkapa uusien internet-sivujemme vieraskirjassa.
 
Lopuksi haluan kiittää Raineria ansiokkaasta työstä puheenjohtajana ja toivottaa kaikille pyöräilijöille HYVÄÄ JOULUA JA PYÖRÄILYLLISTÄ UUTTA VUOTTA.
Ps. Emmehän unohda kinkunsulatuslenkkiä 28.12 klo 11:00 Tuomiokirkolta kelin salliessa.
 
Kauko Seppälä
 

 - tlpyorailijat | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5. Pisteet: 1.000
 Turun Ladun pyöräilijöiden kiannantto Kirjastosillan pyörätieratkaisuihinh´´
19.12.2013 15:17 | tlpyorailijat

Turvallinen pyörätie

 

Kirjastosillalta Kauppiaskatua pitkin Yliopistonkadulle ajatellun pyöräilyväylän suunnittelun lähtökohtana on oltava pyöräilijöiden turvallisuus ja pyöräilyn sujuvuus.

Aiemmin esillä ollut ratkaisu ei täyttänyt kumpaakaan näistä vaatimuksista.

Ratkaisu asiaan on leveän pyörätien rakentaminen Kirjastosillalta katsottuna Kauppiaskadun

oikealle puolelle Yliopistonkadulle saakka. Tämä merkitsee sitä, että autojen parkkipaikat poistetaan ja pyörätie rakennetaan niiden tilalle. Rakennettavaa pyörätietä on voitava ajaa molempiin suuntiin. Tällöin myös arempien ja iäkkäimpien pyöräilijöiden olisi mahdollista päästä

pelotta sillalta kauppatorin suuntaan.
Kävelykadulta on Brahenkadulle on rakennettava pyörätie, jota voi ajaa molempiin suuntiin. Kauppatorin osalta se voisi olla molempiin suuntiin ajettava pyöräilykaista.

Molemmat pyörätiet mahdollistaisivat turvallisen pyöräilyn asioimaan kaupungin keskustaan.
Kun lisäksi rakennetaan kävelykadulle, ja torin sekä kirjaston alueille uusia pyöräparkkeja,

niin voimme puhua Turusta lähes pyöräilykaupunkina.

 

Turun Ladun pyöräilytoimikunta


 - tlpyorailijat | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
 Kirjastosillan pyörätieratkaisut
16.12.2013 10:09 | tlpyorailijat

 

Pyöräilijöiden keskuudessa on herättänyt närää Turun Kiinteistölaitoksen johtokunnan tekemä päätös hylätä suunnitelmat, jotka oli tarkoitettu tekemään pyöräilijöille kulun Kirjastosillalta Yliopistonkadulle. Julkisuudessa on keskeinen perustelu ollut ratkaisun turvattomuus pyöräiljöille.

Poliitikkojen taholta ei ole julkisesti esitetty mitään vaihtoehtoja esitetylle ratkaisulle. Näin olisi toivonut tapahtuvan. Tämä ei liene poliitikkojen syytä. Asiasta tiedottaneiden tiedotusvälineiden olisi pitänyt tämänkin puoli asiasta urkkia turkulaisten tietoon. Kyselin yhdeltä johtokunnan jäseneltä hänen perusteluitaan sille, että kannatti hylkäämistä.
Tässä 
hänen vastauksensa:

”Turun liikenneinsinööri Jaana Mäkisen laatiman suunnitelman tavoitteena oli pyöräyhteys Kirjastosillalta Yliopistonkadulle Kauppiaskatua pitkin. Ratkaisu olisi ollut turvaton pyöräilijöille. Ongelmat juontuvat siitä, että ensin rakennettiin Kirjastosilta ja vasta nyt mietitään pyöräliikenteen toteutusta. 
Suunnitelman mukaan Kauppiaskatu olisi muutettu kaksisuuntaiseksi Linnankadun ja Eerikinkadun välisellä osuudella, jolloin ajoneuvoliikenne olisi kulkenut molempiin suuntiin. Kadunvarsipysäköinti olisi säilynyt ennallaan molemmilla puolilla katua. Esityksen mukaan pyöräilijät olisivat joutuneet ajamaan ahtaalla kadulla autoliikenteen seassa.
Torin kohdalle olisi rakennettu pyöräkaista, jota pitkin pyöräilijät olisivat voineet ajaa Eerikinkadulta Yliopistonkadulle. Pyöräkaista oli tarkoitus sijoittaa parkkipaikkojen ja jalkakäytävän väliin. Yliopistonkadun suunnasta pyöräily olisi jatkunut nykyiseen malliin ajoradalla. Parkkipaikkojen määrä olisi tälläkin kadunvarsiosuudella säilynyt ennallaan, joten pyöräilijöille ei olisi jäänyt turvallista ajoväylää ja jalankulku olisi vaarantunut entisestään.

Koko suunnitelman lähtökohtana oli autoliikenteen ylivalta pyöräilijöihin nähden. Kauppiaskadun parkkipaikkoja ei ollut ajatustakaan vähentää pyöräilijöiden liikenneturvallisuuden lisäämiseksi. Vastustin suunnitelmaa Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan kokouksessa 11.12.2013. Kannatan lämpimästi sellaista liikennejärjestelyä, jossa Kauppiaskadulta olennaisesti vähennetään parkkipaikkoja pyöräliikenteen turvaamiseksi ja keskustaan rakennetaan riittävä määrä pyöräparkkeja.”

On todellakin niin, että Kirjastosillan rakentamissuunnitelmiin olisi kiinteästi pitänyt liittää pyörätieyhteydet sillalta niin Kauppatorille kuin Hämeenkadulle.

Silta olisi voitu toki rakentaa Brahenkadun pyörätien jatkeksi. Mutta ongelmaksi olisi jäänyt edelleen pyörätieyhteys Kauppatorille ja kävelykadulle. Asia olisi voitu ja voidaan edellen ratkaista siten, että Brahenkadulta rakennetaan pyörätiet mieluummin molemmin puolin Yliopistonkatua.

Kun tarkemmin pohtii esitettyä ratkaisua Kirjastosillalta Kauppatorille, on sen turvattomuus myönnettävä. Ajo Linnankadulta Eerikinkaudulle autojen seassa ohi pysäköityjen autojen ei ole todellakaan turvallinen ratkaisu. Varsinkin aremmille ja iäkkäimille polkupyöräilijöille siitä olisi tullut ajamaton paikka. Pyörätien rustistaminen Eerikinkaudun ja Yliopistonkadun välillä jalkakäytävän ja parkkipaikkojen väliin olisi jotenkin ymmärrettävissä, jos parkkipaikat nyt sitten pakko säilyttää. Parempi ratkaisu olisi parkkipaikkojen poistaminen. Kun itsekin aika ajoin tulen keskustaan autolla, tiedän että tällainen ratkaisu autoilijoita harmittaa. Mutta ekologisemman liikkumistavan pitää olla etusijalla.

Kun ajaa kävelykadulta Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun kulmaan ja ajaa Kauppiaskatua alas kohti rantaa sillalle, niin se on turvatonta. Varsinkin kun monet autoilijat eivät ymmärrä sitä, että pyöräiljä on yhtä tasavertainen ajoneuvon kuljettaja kuin he itse.

On helppo yhtyä siihen näkemykseen, että esitetty ratkaisu osoittaa ajattelua, jossa autot on asetettu ylivertaiseen asemaan pyöräilyn suhteen.

Julkisuudessa esitetty vaihtoehto ajaa Katariinan kadun kautta Yliopistonkadulle osoittaa myös sitä, ettei piitata pyöräilijöiden turvallisuudesta. Myös tätä kautta ajettaessa Linnankadun ja Erikinkadun välinen osuus on samanlainen vaaraloukku kuin  hylätyssä esityksessäkin.

On selvää, että asiallinen pyöräilyreitti Kirjastosillalta Yliopistonkadulle vaatii parkkipaikkojen  vähentämistä ja leveän molempiin suuntiin vievän pyörätien rakentamista sillalta Yliopistonkadulle. Sijoitus voisi olla sillalta katsottuna oikealla puolella. Silloin voisivat asiakkaita Hamurger Börsiin tuovat linja-autot pysähtyä turvallisesti vasemmalle puolelle.

Palaan vielä tuohon tiedotusvälineiden asiasta kertomiseen. Sen perusteella sai kuvan, että Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan jäsenet yksinkertaisesti vain tyrmäsivät ajatuksen pyörien kulusta sillalta Yliopistonkadulle. Mitään vaihtoehtoja ei ollut.
Todella huonoa työtä toimittajilta.

Toimintaa pyörätien aikaansaamiseksi on jatkettava.

Ja vielä: Kävelykadulta on tehtävä vähintään molempiin suuntiin ajaettava pyöräilykaista Kauppiaskadulle. Ja Kirjastosillalta tulevalle pyörätielle on tehtävä jatkoksi Brahenkadun pyörätielle vievä pyörätie,

Erkki Tuominen


 - tlpyorailijat | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5. Pisteet: 1.000
 05.12.2013 22:39 | Erkki Tuominen

Suikkilantie

Suikkilantien alkupään rakentaminen alkaa olla loppusuoralla. Rakentamisen aika on ollut
pyöräilyn kannalta mielenkiintoista. Tosin sellaista se on ollut myös autoilun kannalta.
Aina ei ole ollut selvillä miten missäkin kohdassa olisi pitänyt ajaa. Välillä on Härkämäen kohdalla päässyt tien ali tunnelia pitkin ja välillä tie on täytynyt ylittää. Tällöin on Härkämäen kohdalla olleen liikenneympyrään liittyneen suojatien merkinnät olleet pyöräilijän kannalta
vähintäänkin erikoiset. Kärjellään oleva kolmio oli poikkeuksetta sijoitettu suojatien jälkeen ei ennen sitä. Tämä merkitsi sitä, että pyöräilijän oli aina väistettävä ympyrään tulevia autoja.
Merkin sijoittamiseen lienee ollut syy työmaan johdon tietämättömyys. No nyt on käytössä alikulkutunneli.

Punaisia päin ajaminen

Poliisikunnan edustaja moittii julkisessa sanassa tiukkaan sävyyn  polkupyöräilijöitä punaisia päin ajamisesta. Asiassa on kyllä perää mutta kun kehotetaan ottamaan mallia autoilijoista, jotka eivät ajele punaisia päin meni asiasta tolkku. Ei voi olla niin, että poliisikunta ei tiedosta
autoilijoiden ajavan punaisia päin siinä missä pyöräilijätkin elleivät sitten vielä enemmän. Itse kun autoilijanakin pääsen seuraamaan liikennettä läheltä tästäkin näkökulmasta on todettava, että autoilijoiden punaisia päin ajaminen on hyvin yleistä. Enkä tarkoita punaisilla edes vanhoja vihreitä vaan pitkän ajan palaneita punaisia.

Erkki Tuominen

 


 - Erkki Tuominen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5. Pisteet: 1.000webmaster
©2020 Turun ladun pyöräilijät - suntuubi.com