Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

RSS

 Kirjastosillan pyörätieratkaisut
16.12.2013 10:09 | tlpyorailijat

 

Pyöräilijöiden keskuudessa on herättänyt närää Turun Kiinteistölaitoksen johtokunnan tekemä päätös hylätä suunnitelmat, jotka oli tarkoitettu tekemään pyöräilijöille kulun Kirjastosillalta Yliopistonkadulle. Julkisuudessa on keskeinen perustelu ollut ratkaisun turvattomuus pyöräiljöille.

Poliitikkojen taholta ei ole julkisesti esitetty mitään vaihtoehtoja esitetylle ratkaisulle. Näin olisi toivonut tapahtuvan. Tämä ei liene poliitikkojen syytä. Asiasta tiedottaneiden tiedotusvälineiden olisi pitänyt tämänkin puoli asiasta urkkia turkulaisten tietoon. Kyselin yhdeltä johtokunnan jäseneltä hänen perusteluitaan sille, että kannatti hylkäämistä.
Tässä 
hänen vastauksensa:

”Turun liikenneinsinööri Jaana Mäkisen laatiman suunnitelman tavoitteena oli pyöräyhteys Kirjastosillalta Yliopistonkadulle Kauppiaskatua pitkin. Ratkaisu olisi ollut turvaton pyöräilijöille. Ongelmat juontuvat siitä, että ensin rakennettiin Kirjastosilta ja vasta nyt mietitään pyöräliikenteen toteutusta. 
Suunnitelman mukaan Kauppiaskatu olisi muutettu kaksisuuntaiseksi Linnankadun ja Eerikinkadun välisellä osuudella, jolloin ajoneuvoliikenne olisi kulkenut molempiin suuntiin. Kadunvarsipysäköinti olisi säilynyt ennallaan molemmilla puolilla katua. Esityksen mukaan pyöräilijät olisivat joutuneet ajamaan ahtaalla kadulla autoliikenteen seassa.
Torin kohdalle olisi rakennettu pyöräkaista, jota pitkin pyöräilijät olisivat voineet ajaa Eerikinkadulta Yliopistonkadulle. Pyöräkaista oli tarkoitus sijoittaa parkkipaikkojen ja jalkakäytävän väliin. Yliopistonkadun suunnasta pyöräily olisi jatkunut nykyiseen malliin ajoradalla. Parkkipaikkojen määrä olisi tälläkin kadunvarsiosuudella säilynyt ennallaan, joten pyöräilijöille ei olisi jäänyt turvallista ajoväylää ja jalankulku olisi vaarantunut entisestään.

Koko suunnitelman lähtökohtana oli autoliikenteen ylivalta pyöräilijöihin nähden. Kauppiaskadun parkkipaikkoja ei ollut ajatustakaan vähentää pyöräilijöiden liikenneturvallisuuden lisäämiseksi. Vastustin suunnitelmaa Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan kokouksessa 11.12.2013. Kannatan lämpimästi sellaista liikennejärjestelyä, jossa Kauppiaskadulta olennaisesti vähennetään parkkipaikkoja pyöräliikenteen turvaamiseksi ja keskustaan rakennetaan riittävä määrä pyöräparkkeja.”

On todellakin niin, että Kirjastosillan rakentamissuunnitelmiin olisi kiinteästi pitänyt liittää pyörätieyhteydet sillalta niin Kauppatorille kuin Hämeenkadulle.

Silta olisi voitu toki rakentaa Brahenkadun pyörätien jatkeksi. Mutta ongelmaksi olisi jäänyt edelleen pyörätieyhteys Kauppatorille ja kävelykadulle. Asia olisi voitu ja voidaan edellen ratkaista siten, että Brahenkadulta rakennetaan pyörätiet mieluummin molemmin puolin Yliopistonkatua.

Kun tarkemmin pohtii esitettyä ratkaisua Kirjastosillalta Kauppatorille, on sen turvattomuus myönnettävä. Ajo Linnankadulta Eerikinkaudulle autojen seassa ohi pysäköityjen autojen ei ole todellakaan turvallinen ratkaisu. Varsinkin aremmille ja iäkkäimille polkupyöräilijöille siitä olisi tullut ajamaton paikka. Pyörätien rustistaminen Eerikinkaudun ja Yliopistonkadun välillä jalkakäytävän ja parkkipaikkojen väliin olisi jotenkin ymmärrettävissä, jos parkkipaikat nyt sitten pakko säilyttää. Parempi ratkaisu olisi parkkipaikkojen poistaminen. Kun itsekin aika ajoin tulen keskustaan autolla, tiedän että tällainen ratkaisu autoilijoita harmittaa. Mutta ekologisemman liikkumistavan pitää olla etusijalla.

Kun ajaa kävelykadulta Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun kulmaan ja ajaa Kauppiaskatua alas kohti rantaa sillalle, niin se on turvatonta. Varsinkin kun monet autoilijat eivät ymmärrä sitä, että pyöräiljä on yhtä tasavertainen ajoneuvon kuljettaja kuin he itse.

On helppo yhtyä siihen näkemykseen, että esitetty ratkaisu osoittaa ajattelua, jossa autot on asetettu ylivertaiseen asemaan pyöräilyn suhteen.

Julkisuudessa esitetty vaihtoehto ajaa Katariinan kadun kautta Yliopistonkadulle osoittaa myös sitä, ettei piitata pyöräilijöiden turvallisuudesta. Myös tätä kautta ajettaessa Linnankadun ja Erikinkadun välinen osuus on samanlainen vaaraloukku kuin  hylätyssä esityksessäkin.

On selvää, että asiallinen pyöräilyreitti Kirjastosillalta Yliopistonkadulle vaatii parkkipaikkojen  vähentämistä ja leveän molempiin suuntiin vievän pyörätien rakentamista sillalta Yliopistonkadulle. Sijoitus voisi olla sillalta katsottuna oikealla puolella. Silloin voisivat asiakkaita Hamurger Börsiin tuovat linja-autot pysähtyä turvallisesti vasemmalle puolelle.

Palaan vielä tuohon tiedotusvälineiden asiasta kertomiseen. Sen perusteella sai kuvan, että Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan jäsenet yksinkertaisesti vain tyrmäsivät ajatuksen pyörien kulusta sillalta Yliopistonkadulle. Mitään vaihtoehtoja ei ollut.
Todella huonoa työtä toimittajilta.

Toimintaa pyörätien aikaansaamiseksi on jatkettava.

Ja vielä: Kävelykadulta on tehtävä vähintään molempiin suuntiin ajaettava pyöräilykaista Kauppiaskadulle. Ja Kirjastosillalta tulevalle pyörätielle on tehtävä jatkoksi Brahenkadun pyörätielle vievä pyörätie,

Erkki Tuominen


 - tlpyorailijat
1. 2. 3. 4. 5. Pisteet: 1.000Kommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on neljä plus yksi?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Ei kommentteja
webmaster
©2020 Turun ladun pyöräilijät - suntuubi.com